lunes, 26 de febrero de 2018

:::

::: 

 

 






    1. Avui voldria que explicassis alguna cosa que hi hagi o passi al món que et preocupi molt, en el terreny personal o de la societat mateixa. Expliques el que et preocupa i per què. Deixa anar la teva imaginació i ho expliques amb comparacions, metàfores, símils, etc... Penja una imatge representativa.
Uns dels temes que hem preocupen son les guerres, per quin motiu hi ha de haver guerres? Es necessari a ver de donar-li armes als infants i convertir-los en soldats? Des del meu punt de vista totes les guerres que hi ha hagut més totes les guerres que hi ha i totes les guerres que hi haurà és podrien arreglar arribant a un acord pacífic entre les dues bandes i parlant les coses com a persones civilitzades que se suposa que som. És suposa que els majors hem de mirar per un futur pels nostres fills però realment volem un lloc on els nostres infants nesquin veient guerres, armes, morts. Volem un món en el qual les coses s'arreglin parlant que no sempre tendrem el que volem però és millor tenir una part del que volem i anar aconseguint a poc a poc les altres parts, que no tenir res i que hi hagi morts i que les coses vagin a més.
   2. Comenta el significat de la frase de la imatge.
 Els problemes si es poden solucionar no fa falta preocupar-se cosa que si no tenen solució amb el temps és pot trobar una solució.

Inauguració entrada nova: Paisatges de dilluns

Paisatges de dilluns.

Coneixeu el fenomen natural de l'aurora boreal?

Aquí tens una paisatge preciós perquè t'alegri aquest dilluns i comencis la setmana amb els ulls alegres.

La penges al teu blog i dius si t'ha agradat o no i per què
M'ha agradat molt aquesta imatge perquè és un dels fenòmens pels quals m'agradaria viatjar al nord per vorer-lo i gaudir de la seva presencia, de la seva bellesa i amb bona companya.

miércoles, 21 de febrero de 2018


Ortografia g/j, tx/ig/ x/ix



 1. Fes els exercicis interactius 5, 6 i 7 que trobaràs al següent link:

http://aplicacions.llengua.gencat.cat/itineraris-aprenentatge/suficiencia/scl/scl5/scl53/scl53_05_05.htm

14 de febrer

14 de febrer

Diríem que amor
(Joan Josep Roca)

Diríem que amor és greu esdevenir,
anar desxifrant enmig de silencis,
provar d'escalar els castells més regis
per tal d'aturar enmig de l'encís.
Tot d'una, badar i sentir-se estèril
o saltar muntanyes enormes, distants,
escriure en els arbres missatges profans
i saber-se noble, venturós i dèbil.
És entrar i sortir, sense massa ganes,
en coves pregones a cercar els llums
per tal de saber on regna la pau.
Amor és trobar el blanc en el blau
recórrer una cambra plena d'embalums
per triar, confós, les dolces paraules.

La il·lustració és d`Yun Mi Lee.

1. Explica el significat del poema.
El significat del poema el tema és l'amor el significat que te que l'amor a vegades no fa falta xerrar per adonar-te compte dels sentiments, i a vegades pot ser et fagi dèbil per alguna por que hi tenguis i que a vegades trobaràs coses que no t'esperaves. 2. Què és l'amor per a tu?
L'amor per a mi es quan trobes aquella persona que te cuida, que te aprecia que es el teu pare, la teva mare, el teu germà i el teu millor amic, per a mi l'amor és aquella connexió que hi ha entre dues persones des del primer pic que es miren als ulls.

La guerra del francès



La guerra del francès


 1. Cerca informació sobre la guerra del francès. Parts enfrontades i ideari de cada una. Penja'n imatges.
La Guerra del Francès (també coneguda com Campanya d'Espanya, Guerra de la Independència Espanyola, o Guerra Peninsular) fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francèsque s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.

 La signatura del tractat de Valençay pel qual es restituïa en el tron a Ferran VII, el Desitjat, com a monarca absolut, va ser el començament d'un temps de desil·lusions per tots aquells que, com els diputats reunits a les Corts de Cadis, havien cregut que la lluita contra els francesos era el començament de la Revolució espanyola i també l'inici de la Guerra d'Independència Hispanoamericana.


   2. Cerca informació sobre la independència de les colònies americanes. Causes, conseqüències, etc.
  
Entre 1808 i 1825, Espanya va perdre la major part de l'imperi colonial d'Amèrica.
L'any 1808 dominava un territori immens que s'estenia des de Califòrnia fins al cap d'Hornos, i des de l'Atlàntic al Pacífic.
L'any 1825, disset anys després, solament li restaven les illes de Cuba i Puerto Rico a l'Atlàntic (i les illes Filipines al Pacífic), que va acabar perdent a la guerra de 1898 contra els Estats Units.
 

El procés d'independència es pot dividir en dues fases:
Entre 1808 i 1814, cal destacar les insurreccions (excepte en el virregnat del Perú) de les Juntes de govern, organitzades al marge de la metròpoli, que són contestades, quan retorna Ferran VII, amb l'enviament de tropes espanyoles, les quals aconsegueixen paralitzar temporalment els triomfs americans.
Entre 1815 i 1824, cal destacar les campanyes militars a gran escala, liderades per militars com José de San Martín, Simón Bolívar, Antonio José Sucre i Agustín de Itúrbide, els quals van dur a terme una sèrie d'ofensives victorioses que en pocs anys van aconseguir d'independitzar gairebé tots els territoris americans.
En menys de dues dècades, la monarquia borbònica va perdre totes les seves colònies a l'Amèrica continental.
   3. Explica qui era Espartero, quin càrrec li varen donar els progressistes i per què va haver de dimitir l'any 1843.
Fill d'un carreter de la Manxa, va adoptar el segon cognom del seu pare (doncs el seu nom complet seria Baldomero Fernández Álvarez Espartero). En esclatar la Guerra de la Independència (1808-14)va abandonar la carrera eclesiàstica i va prendre les armes. Des 1810 va romandre al Cadis assetjatpels francesos, on s'estaven desenvolupant les Corts constituents; allí va realitzar els seus primersestudis militars.

 Es va decantar pel suport a la causa d'Isabel II i de la regent Maria Cristina, en virtut de les seves conviccions constitucionals.

 Des de llavors va posar el seu prestigi al servei dels seus ideals polítics progressistes. Es va enfrontar al conservadorisme de Maria Cristina fent que aquesta li nomenés president del Consell de Ministres en 1840-41; però, davant la resistència de la regent al programa liberal avançat quedefensava, va exigir a aquesta que abdiqués i va fer que les Corts li nomenessin regent a ell mateix(1841-1843).

El text argumentatiu


1. Explica la diferència entre un text argumentatiu, l'editorial i un article d'opinió. En publiques un de cada i n'expliques detalladament les característiques representatives.
Text argumentatiu: té la funció de convèncer i la seva estructura bàsica consta de tres parts:
  1. Introducció és la part que situa, enuncia un tema i dóna l'opinió a favor o en contra de l'emissor respecte al tema.
  2. Motius o arguments, s'exposen els fets. Per cada fet presentat, es desenvolupa un argument principal i d'altres de secundaris o de suport, si és el cas.
  3. Conclusió, recull la idea principal (tesi) del qui parla a favor o en contra del tema, és la síntesi dels continguts i pot ser només argumental o també retòrica. S'expressa habitualment en l'últim paràgraf.
Editorial:Una editorial és una empresa que reprodueix i distribueix text altres documents (dibuixosimatges, fulls de música), principalment per tècniques d'impremta o de difusió per suports electrònics.
Article d'opinió: Un article d'opinió és un gènere periodístic argumental d'una certa extensió i importància en el qual s'expressen idees, opinions i judicis sobre temes d'actualitat o d'interès humà.2. Quina és l'estructura habitual dels textos argumentatius?
  1. Introducció és la part que situa, enuncia un tema i dóna l'opinió a favor o en contra de l'emissor respecte al tema.
  2. Motius o arguments, s'exposen els fets. Per cada fet presentat, es desenvolupa un argument principal i d'altres de secundaris o de suport, si és el cas.
  3. Conclusió, recull la idea principal (tesi) del qui parla a favor o en contra del tema, és la síntesi dels continguts i pot ser només argumental o també retòrica. S'expressa habitualment en l'últim paràgraf.
     
3. Cerca informació sobre el que és la Carta dels lectors d'un diari i les seves característiques principals. Posa'n un exemple.
La CARTA DEL LECTOR és un gènere textual on el lector es dirigeix ​​a un diari o una revista per comentar, criticar o fer elogis a una matèria o carta publicada en edicions anteriors.
4. Tria un d'aquests temes i escriu-ne un text argumentatiu:

   A) Tenir fills o no tenir-ne

La renuncia ética a tener hijos


  • Enviar esta noticia
  • Aumentar/ Reducir texto
Martes, 3 de noviembre del 2015 Miguel Schafschetzy (Les Franqueses del Vallès)
Para combatir el envejecimiento social, las autoridades chinas apuestan ahora por un aumento de la natalidad, apenas conseguido un estancamiento demográfico. Una vez más, la política se subordina a intereses ajenos al esfuerzo global por reducir las estadísticas de víctimas de todo tipo de problemas (hambre, enfermedades, catástrofes, guerras, accidentes, tortura...). Y eso que ya somos más de 7.000 millones de personas y que en una década nacen más de mil millones. Cifras monstruosas.
Se olvida por completo que los nuevos niños forzados a vivir hacen así de mero medio para fines coyunturales parciales y que ellos mismos también van a ser actores de la vida que no dejarán de engrosar el colectivo de los mayores, si no se mueren jóvenes. Paradójico planteamiento: más viejos contra el envejecimiento. ¿Sabemos cómo serán atendidos dentro de 70 años? ¿Y no podrán antes vivir una terrible guerra, por ejemplo?
Renunciar al hijo es prevenir sufrimientos y agonías. Sin embargo, esto no cabe en los intereses de los políticos ni en los de los padres que nunca han reflexionado sobre las implicaciones éticas de la procreación. Pero los riesgos particulares en cada caso y la dimensión demográfica del sufrimiento forman parte de nuestra responsabilidad como procreadores. Aprovisionamos al verdugo. Entre todos, no solo los chinos. 


La industrialització (dossier)


1. Cerca informació sobre el marxisme i l'anarquisme, posa exemples de cada un i imatges. Recorda que has d'escriure-ho amb les teves paraules.
Marxisme: Sistema filofòfic, polític i econòmic basat en les idees de Karl Marx (1818-1883) i de Friedrich Engels (1820-1895), que rebutja el capitalisme i defensa la comstricció d'una societat sense classes i sense estat; aporta un mètode d'anàlisi conegut com a materialisme històric i va influir en moviments socials i en sistemes econòmics i polítics.
Anarquisme: és el nom donar a tota folosofia política o social que crida a l'oposició i l'abolisme de l'Estat entès com a monopoli de la força
  2. Quines dues formes de lluita tenia l'anarquisme?
L'anarquisme pot ser percebut de dues maneres:
a) Com un impuls llibertari o com una sensibilitat anarquista que ha existit al llarg de la història de la humanitat, un impuls que s'ha manifestat de formes diverses.
b) Com un moviment històric i una teoria política que té els seus orígens a finals del segle XVIII, amb William Godwin com a pioner amb el clàssic text anarquista An Enquiry Concerning Political Justice (1798), així com amb les accions dels sans-cullotes i els enragés durant la revolució francesa, i amb els radicals de Gran Bretanya Thomas Spence i Wiliam Brake
  3. Escriu les semblances i les diferències principals entre el marxisme i l'anarquisme.

Semblances: Tant el marxisme com l'anarquisme parteixen de la situació en què es troben els treballadors, de la desigualtat tan tremenda que hi ha entre aquests i la burgesia, i proposen una societat molt més justa en la qual tots els homes siguin iguals.

Diferencies: Els marxistes són partidaris que els obrers organitzats prenguin el poder polític a través d'una revolució, és la forma que ha tingut la burgesia d'accedir al poder, i un cop el proletariat en el poder s'ha d'establir la dictadura del proletariat per desmuntar el sistema capitalista i com a transició cap a la societat sense classes en la qual tots els homes seran iguals.
Els anarquistes critiquen i ataquin l'Estat i a tota Autoritat, pensen que l'Estat ha generat el capitalisme i són 2 aliats eterns, que el poder imposa desigualtat i coarta la llibertat de l'individu. L'objectiu no és conquerir el poder, de manera que no s'aconseguiria res, sinó destruir el poder, l'Estat, com a font de tots els mals.






lunes, 19 de febrero de 2018

L'accentuació. Accent diacrític

L'accentuació. Accent diacrític




1.- Classifiqueu aquestes paraules en els grups de sota: quilòmetre, arròs, zoològic, fàbrica, abric, lliçó, tonyina, paquet, llibre, clínica, tortuga, pàgina, sucre, balcó, música, plaça, forner, àguila, elefant, bolígraf.

Aguda
Plana
Esdrúixola
Arròs
Abric
Llicó
Paquet
Balcó
Forner
Elefant
Zoològic
Tonyina
Llibre
Tortuga
Sucre
Plaça
Bolígraf
Quilòmetres
Fàbrica
Clínica
Pàgina
Música
Àguila



 2.- Accentueu les paraules agudes, quan calgui:

 cantó, germà, autobús, femení, vindran, clavell, padrí, sortirà

3.- Accentueu les paraules planes, quan calgui:

 cadira, àlbum, fàcil, examen, túnel, cantaves, masia, químic

4.- Acentueu les paraules esdrúixoles següents:

Núria, àrea, pàgina, clàssica, física, farmàcia, mecànica, indústria

5. Poseu accent obert (`) o tancat (´) a les paraules següents:

 bé, comèdia, pagès, pretén, cérvol, interès, perquè, dèbil, entén, cantaré, préssec, pèsol, setè, també, església, diferència, francès, estómac, emoció, allò, tómbola, còmica, telèfon, sòlid, òpera, tómbola, avió, amorós.
 6. Ompliu els espais buits amb les paraules adequades que us donem entre paréntesis:

 El meu germà és  molt alt. (és / es). 
La novel·la que he llegit m’ha agradat molt. (mòlt / molt) 
Només tinc deu pessetes. (déu / deu). 
M’agrada més el gelat de xocolata que el de vainilla. (més / mes). 
Són tres noies molt simpàtiques. (són / son). 
Sempre dormo com un sóc. (sóc / soc). 
, vindré al cinema. (sí / si). 
Aquest gos no té ni un pèl. (pèl / pel). 
L’avi acompanya el nét a l’escola. (nét / net). 
Tinc una piga a la . (mà / ma). 
M’agrada el té amb llet. (té / te). 
La meva dòna es diu Maria i sempre dona propina. (dóna / dona).

7. Accentueu els mots d’aquestes frases, quan calgui:

 La professora ens explica l’ús del violí
Els meus pares han comprat una bóta de vi blanc. 
Fora que compressis un cotxe nou.
 Jo soc un bon amic seu. 
La Mireia juga molt a tennis. 
El Periódico és el diari més llegit de Catalunya. 
Vens al teatre? que hi vindré
Dona aquesta acta a l’administrador.


dièresis



 Exercicis interactius sobre la dièresi

http://enxaneta.info/activitats/dieresi/6/3

exercicis interactius

Exercicis interactius


Resultado de imagen de accentuació exercicis



Més exercicis interactius sobre l'accentuació:

http://enxaneta.info/activitats/accentuacio/3

exercicis interactius

Exercicis interactius


 Fes els següents exercicis interactius sobre l'accentuació

Aguda, plana o esdrúixola? – http://www.mariainmaculada.es/valencia/RECURSOS/accentuacio.htm

accentuació

L'accentuació



 Resultado de imagen de accentuació
1. Totes aquestes paraules porten accent a la vocal tònica. Poseu-l’hi.
cantaré               comité                 mossén               café                        aprén
entén                   puré                       alé                         pagés                    imprés
irlandés               cinquè                  només                 entés                    també
consomé             congrés               gairebé                faré                       interés
això                      ressó                     boirós                  afició                  ambdós
espòs                   presó                    arròs                     cotó                     refòs
exclòs                   allò                        però                      sinó                      curiós
talós                      gloriós                 repòs                    difós                     inclòs

2. Les paraules següents són totes agudes. Poseu l’accent a les que n’hagin de portar.
riuet                      colliu                     demà                   permís                 aniran
algún                    llumins                  Ramon                 porro                    avís
així                         crostó                   votació                 anireu                  Ferran
procés                 respon                    cigró                      campió               espai

3. Aquestes són totes planes. Accentueu les que calgui.
corriem                deies                    telèfon                           dèbil                     réiem
escrivia                origens                parlavem                      orfe                       fessin
xérif                      llapis                     avisaven                       núvol                    diguessiu
féieu                     cantàveu             fenomen                        sortieu                  cèrvol


4. En aquesta llista de paraules només les esdrúixoles porten accent. Poseu-l’hi.

Grècia              espaiosa            patiria                trajectòria         mengessin
Artilleria         pólvora             Letònia              policia                 càmera
Acadèmia       església             pertinent            feréstega           origen
Palauet             hostilitat          ciència                 exigua               dolcíssima

5. Com hauríem d’escriure correctament aquestes paraules tenint en compte la posició de la síl·laba tònica? Poseu-hi els accents que calguin.

hoquei             olimades      diòptria            xassís               elit
xandall             medul·la          king               rèptil                peode
atmosfera       intèrfon           pneunia     termòstat      tulipa
ibara             míssil                 futbol                 tèxtil               oplat

6. En aquestes frases hi falten tot d’accents diacrítics. Poseu-los-hi.

1. El meu nét té un os de la mà més llarg del que és normal.
2. Si ara em dius que sí que véns a fer la volta al món no sé pas què et puc dir per no fer-la.
3. Té més son des que dorm com un soc ara que sap que no deu res.
4. Ha mòlt el sucre per endolcir la mousse de móres que us vol oferir per postres.
5. Els béns de l’acusat són un pèl més reduïts del que creu el seu advocat.

7. Accentueu el text següent. Tingueu en compte que hi falten 30 accents.

Abans-d’ahir no sé què va passar, però només recordo que després d’arribar a casa varem asseure’ns al sofà perquè volíem veure què feien a la tele i ens vàrem adormir. I fins avui, que és dissabte, no ens hem despertat. Jo em trobo bé, no obstant el mal de cap de què em ressento. El Ramon, però, encara té son i es passeja per la masia com una ànima que cerca repòs. Què hauríem de dir que ens ha succeït? Per què hem dormit aquest munt d’hores? És potser perquè en l’últim àpat que férem havíem pres un cafè espès amb un gust estranyament curiós?

8. I ara accentueu aquest altre en què en falten 27.

El cotxe es va aturar del tot al semàfor que hi ha a la cantonada dels carrers Còrsega i Sicília. La Maria no sabia per què. I si no hi havia benzina al dipòsit? I si hi havia algun problema mecànic? Com que no sabia què fer, va trucar a la seva companyia d’assegurances amb l’estúpida pretensió que li poguessin resoldre el problema. Després de prémer els números que indicava la targeta que li havien lliurat en contractar l’assegurança, va sonar una d’aquelles músiques que pretenen ser simpàtiques, però que poden fer perdre la paciència a l’usuari més sofert del món. Finalment, li semblà sentir una veu amb un marcat accent francès, però només li ho semblà, perquè amb la cridòria i els clàxons dels conductors dels vehicles no podia sentir res. Allò era un caos.

9. Accentueu ara els fragments d’aquests llibres.

No tenia la funció sanitària ni tampoc la d’administrar cures pròpiament dites, sinó que més aviat tenia una activitat hospitalària, en el sentit més estricte de la paraula. L’hospital, a recer del monestir, acollia i alimentava homes i dones pobres, rodamóns, pelegrins, infants abandonats i altres persones malaltes i de vida miserable. Els religiosos del monestir de Sant Pere se’n feien càrrec i el gestionaven. El centre es mantenia en part gràcies als donatius de molts dels finats que per guanyar-se més de pressa el cel ho deixaven indicat així en els seus testaments. Va ser un vespre, allà a l’hospital, mentre els monjos repartien el plat de pobres, quan una dona malalta i mig moribunda va estirar la màniga de l’hàbit de fra Basili per explicar-li el que havia vist.
El pont dels jueus, Martí Gironell
La primera cosa que Teresa Valldaura veié així que obrí els ulls fou una tórtora a l’ampit de la finestra. Més petita que un colom, amb el plomatge de color de cafè amb llet i un collaret negre a mig coll. Quina desvergonyida. Una angoixa sobtada li estrenyé el pit: el dia que Valldaura havia mort, una tórtora havia parrupejat a la finestra. Sabé que era una tórtora perquè la Sofia digué: “Miri, mamà, una tórtora. Tan salvatges que són…” No se n’havia recordat mai més. La tórtora, abans d’emprendre el vol, rigué. La Teresa es fregà els ulls, es posà una mà davant de la boca per ofegar un badall i a l’últim es tocà els genolls: de fusta. Quan estaria a punt d’emprendre el gran viatge, li agradaria cremar-ho tot: que tot el que havia estimat, mobles, arbres, casa, morís encès. Purificat. Fora records!
Mirall trencat, Mercè Rodoreda

Aquell any [1988], l’autor angloindi Salman Rushdie va publicar la seva quarta novel·la, Els versos satànics (la versió catalana va sortir l’any següent). El títol feia referència a un suposat afegitó fet pel profeta Muhàmmed a un capítol de l’Alcorà, segons el qual era permissible venerar tres deesses preislàmiques, trencant així el monoteisme pur del llibre sagrat. Aquesta referència, lligada a un capítol que dóna una versió gens ortodoxa de la vida del profeta, va ser suficient perquè l’Índia, país amb una important minoria musulmana, prohibís el llibre tan sols dues setmanes després de la seva publicació. Tot seguit, els musulmans britànics van demandar l’editorial londinenca, i deu països islàmics més van seguir l’exemple indi i el van prohibir.
La vida després de Déu, Matthew Tree


SOLUCIONARI:
  https://ismafuster.wordpress.com/2013/04/02/solucions-exercicis-daccentuacio/